Столична организация за защита на животни е поела грижите за питбула

...
Столична организация за защита на животни е поела грижите за питбула
Коментари Харесай

Столични зоозащитници прибраха питбула убиец от Мокрище

Столична организация за отбрана на животни е поела грижите за питбула от Мокрище, който на 29 януари умъртви тригодишния племенник на стопаните си. Кучето е взето през вчерашния ден следобяд от представители на „ Вотан – нов живот за питбула “, незабавно откакто изтече 14-дневната карантина за отменяне вероятността за бяс.

През целия период животното не е показало нито признаци на смъртоносната болест, нито агресия, споделят от Агенцията по храните. Всеки ден е следено от експерти, чието мнение е, че няма никакви рискови признаци. Стопаните, които са се грижили за него през това време, също свидетелстват, че се е държало добродушно и отзивчиво. Междувременно е добре хранено и е наддало на тегло.

До последно се говореше за три разновидността за питбула, като след сполучливото прекосяване на първите оценки от експерт по държание – етолог, се знаеше, че няма да бъде убит, най-малко поради това, че е необходим на следствието. Понеже предстоят етологични експертизи за потребностите на досъдебното произвеждане, желанията бяха да бъде настанен в подслон за полицейски кучета. В последния миг обаче е определен третият вид – предаване за отговорно бранене на осиновители или неправителствени природозащитни организации при изискване, че поемат уговорката да обезпечат кучето, в случай че е належащо на проверяващите.

През двете седмици карантина фенове на животните не спираха да упорстват кучето да не бъде убивано, явиха се и доста кандидат-осиновители. В наличието на ветеринар то бе посещавано от искащи да го видят, които му носеха храна и постелки.

Официално информация за предаването на питбула по този начин и не беше оповестена. За това се разбра от постинг в обществените мрежи на „ Вотан “, а отрасловите институции се въздържаха от всевъзможни мнения. Не стана ясно готови ли са експертизите или предстоят, нито по какъв начин ще се подсигурява обезпечаването на кучето, в случай че се наложи.
Самото съдружие е ориентирано към избавяне на изоставени, измъчвани, употребявани за боеве или такива с поведенчески проблеми. Основателката му е Нина Пенова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР